Taalpact

Aan de slag!

 

De kracht van Taal binnen jouw organisatie

De impact van taal wordt vaak onderschat… en de signalen niet herkend. Maar moeite hebben met de Nederlandse taal zorgt voor een grote impact… Een impact voor de persoon in kwestie, diens omgeving, op het werk, maar ook maatschappelijk.

De gemeente en de Bibliotheek Krimpenerwaard gaan aan de slag. Aan de slag om met alle organisaties en werkgevers te werken aan de kracht van taal. Dat biedt voor iedereen een goed perspectief!

 

Taalpactbijeenkomst

Twee keer per jaar organiseren we een Taalpactbijeenkomst waar we organisaties en werkgevers van harte voor uitnodigen. De bijeenkomst is een moment om
geïnspireerd te raken, meer inzicht te krijgen en met tips&tricks weer naar je werk te gaan om van basisvaardigheden een issue te maken.

Wil je uitgenodigd worden voor deze Taalpactbijeenkomsten? Meld je dan aan via deze link

 

Adviesgesprek

Uiteraard komen we ook graag bij je langs voor een adviesgesprek. We maken een analyse van jouw organisatie en waar jullie staan ten aanzien het bevorderen van basisvaardigheden. Wij leggen de mogelijkheden aan je voor; zowel van wat je zelf kan doen als mogelijkheden die er buiten jouw organisatie zijn.

Centrale vraag is: Wat levert het jouw organisatie of jouw cliënten/werknemers op als je met basisvaardigheden aan de slag gaat?

 

Werkgroepen

Wil je liever met anderen gezamenlijk aan de slag? Bijvoorbeeld om ook hun ervaringen te horen? Of om meer in een ketenaanpak samen te werken?  Stap dan in bij een van de werkgroepen. Voor 2025 staan de volgende werkgroepen gepland.

 

 

Naar de presentaties van Taalpact bijeenkomst De Kracht van Taal

Bekijk hier de presentaties

Werkgroep Geld en Administratie

Mensen met beperkte basisvaardigheden hebben vaak ook moeite met het regelen van de zaken rondom geld en administratie. Post verdwijnt in een la, toeslagen worden niet aangevraagd, er kunnen schulden ontstaan, loonbeslag
volgt. Het werken aan basisvaardigen als lezen en schrijven, maar zeker ook
rekenen en digitale vaardigheden zorgen dat deze problemen worden voorkomen.

 

Centrale vraag:

Op welke manier – of met welke externe mogelijkheden – kan jouw organisatie het aanleren van basisvaardigheden onderdeel maken van het (begeleidings- of werk-)proces zodat de persoon in kwestie zelfredzamer en zelfverzekerder wordt?

 

Deze werkgroep start in het 1e kwartaal bij een minimum aantal deelnemers
van 3 organisaties.

 

Interesse? Meld je aan en we bespreken de mogelijkheden

Ik heb belangstelling

Werkgroep Communicatie met ouders

Veel scholen en dagverblijven lopen aan tegen een taalbarrière als het om anderstalige ouders gaat. Maar ook onder Nederlandse ouders kan er
sprake zijn van ‘miscommunicatie’ als zij de basisvaardigheden van lezen en
schrijven niet goed beheersen. Ze komen niet op afspraken, lezen de berichten
niet, begeleiden kinderen niet bij huiswerk of belangrijke documenten komen niet retour. Het is belangrijk om communicatie zo in te richten dat deze groep ouders wel mee kunnen doen.

 

Centrale vraag:

Hoe richt je de communicatie zo in dat je alle ouders weet te bereiken en er actie en reactie ontstaat?

 

Deze werkgroep start in het 2e kwartaal, minimum aantal deelnemers van 3 organisaties.

 

Interesse? Meld je aan en we bespreken de mogelijkheden.

Ik heb belangstelling

Werkgroep Taalachterstand op de werkvloer

In bepaalde sectoren zie je veel anderstalige werknemers. En dat is belangrijk om zeker ook aan voldoende werknemers te komen. Toch zal vaak het Nederlands de voertaal zijn. Maar ook voor Nederlanders die moeite hebben
met taal en rekenen kunnen ongemerkt om aandacht vragen. Beperkte basisvaardigheden zorgen bijvoorbeeld voor knelpunten bij verlof aanvragen, het begrijpen van werkinstructies, rapportages opstellen of het kunnen voldoen aan alle veiligheidseisen. Daarom is het van belang te kijken de basisvaardigheden als taal en digitaal te bevorderen en te zorgen dat de productie of veiligheid niet in het gedrang komt.

 

Centrale vraag:

Werken met werknemers met beperkte basisvaardigheden; hoe pak je dat aan?

Deze werkgroep start in het 2e of 3e kwartaal bij een minimum aantal deelnemers van 3 organisaties.

 

Interesse? Meld je aan en we bespreken de mogelijkheden.

Ik heb belangstelling

Werkgroep Bewustwording ; hoe pak je dat aan?

Werken aan een gedragen aanpak rondom basisvaardigheden vraagt om bewustwording. Organisatiebreed zal hier een keuze in moeten worden gemaakt om te zorgen dat het ‘in de waan van alledag’ niet ondersneeuwt. De vraag is hoe je dit bespreekbaar kan maken en kan agenderen binnen jouw organisatie. Hoe kun je zichtbaar maken wat het jouw organisatie kost als cliënten of werknemers niet basisvaardig zijn; welk appel doet het op jouw organisatie. En hoe creëer je voldoende draagvlak?

 

Centrale vraag:

Waar ligt binnen jouw organisatie de urgentie o met basisvaardigheden aan de slag te gaan?

 

Deze werkgroep start in het najaar bij een minimum aantal
deelnemers van 3 organisaties.

 

Interesse? Meld je aan en we bespreken de mogelijkheden.

Ik heb belangstelling