Historisch OntmoetingsPunt

Historisch OntmoetingsPunt

Het Historisch OntmoetingsPunt (HOP) is een vaste plek in de bibliotheken van Bergambacht, Krimpen a/d Lek, Ouderkerk a/d IJssel en Schoonhoven waar je informatie vindt over de geschiedenis van die plaatsen en de omgeving. Het HOP helpt je een begin te maken met genealogisch en historisch onderzoek. De website biedt toegang tot een schat van informatie en beeldmateriaal voor uw stamboom- en historisch onderzoek.

Collectie

In het HOP zijn niet alleen boeken en naslagwerken over Schoonhoven, Ouderkerk aan den IJssel, Krimpen aan de Lek, Bergambacht en omgeving te vinden, maar ook uitgaven van de historische verenigingen in de Krimpenerwaard, de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, alle jaargangen van de Schoonhovensche Courant, een archievenoverzicht en een overzicht van bouwtekeningen.

Activiteiten & Exposities

Het HOP organiseert allerlei gratis activiteiten: workshops, lezingen, historische cafés en tentoonstellingen. 

Alle activiteiten van het HOP zijn gratis. Voor lezingen meld je je vooraf aan. Dit kan telefonisch, aan de balie van de betreffende bibliotheek of via info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl.

Lezingen gaan door bij voldoende deelname (minimaal 6 personen).

Agenda

Naar de agenda

HOP-folder 1e helft 2024

In deze agenda vind je alle activiteiten in onze HOP vestigingen. Onder andere interessante lezingen, exposities, filmochtenden en historische cafés. De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk. 

 

Bekijk de folder online

Delpher - gedigitaliseerde bronnen voor je werkstuk of scriptie

In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. Een goudmijn voor iedere onderzoeker! 

Ga naar Delpher

De Schoonhovensche Courant

Het StreekArchief Midden-Holland heeft de gehele Schoonhovensche Courant digitaal beschikbaar gesteld voor het HOP Schoonhoven. 

De Schoonhovensche Courant verscheen tussen 1869 en 1979 en is een onuitputtelijke bron voor het zoeken naar historische informatie. Artikelen, advertenties, wereldnieuws en lokaal nieuws: de krant informeerde over alles wat er in de wereld gebeurde.

Bekijk de krant online

Collectie Cock van Holten

Schoonhovenaar Cock van Holten verzamelde tientallen jaren foto’s en ansichtkaarten van de stad. Hij beschreef daarbij de personen en gebeurtenissen die zijn afgebeeld. De collectie Cock van Holten bevat duizenden foto’s en kan met recht de belangrijkste beeldverzameling van Schoonhoven in de 20e eeuw worden genoemd. In 2009 werd zijn gehele collectie aangekocht door de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Schoonhoven en gedigitaliseerd. De foto’s zijn nu te doorzoeken in Bibliotheek Schoonhoven.

Meld je bij de balie en een medewerker logt voor je in bij de database.